Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi może doprowadzić m.in. do rozwoju miażdżycy. Na szczęście z pomocą zdrowych, codziennych nawyków masz realny wpływ na to, aby do tego nie dopuścić. Sprawdź koniecznie, o jakich mowa!
Co to jest cholesterol – jaką rolę pełni w organizmie?
Cholesterol to związek rozpuszczający się w płynach obwodowych krwi. Mówisz cholesterol, myślisz najczęściej – zaburzenia lipidowe, tłuste potrawy. Oczywiście, spożywany w nadmiarze może prowadzić do takich konsekwencji, jednak nie można zapomnieć o tym, że jego obecność w normie jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jakie funkcje pełni cholesterol? Przede wszystkim jest niezbędny do syntezy witaminy D, kwasów żółciowych i hormonów steroidowych, w tym testosteronu. Nie bez znaczenia pozostaje również przekazywanie sygnałów między komórkami nerwowymi.
Niekorzystny wpływ na zdrowie może mieć zarówno nadmiar, jak i niedobór cholesterolu całkowitego. Zbyt niskie stężenie może doprowadzić nawet do depresji, czy też udaru mózgu.
Na pewno spotkałeś się z określeniem “zły” i “dobry” cholesterol. W przypadku pierwszego, mowa o LDL – to lipoproteiny o małej gęstości, które transportują go z wątroby do różnych komórek. Kiedy dochodzi do zbyt wysokiego poziomu, może się to wiązać z ryzykiem wystąpienia miażdżycy. Z kolei dobry cholesterol to HDL – tutaj mowa o lipoproteinach o dużej gęstości. Te “oczyszczają” komórki z nadmiaru cholesterolu.
Jakie są normy cholesterolu? Kiedy mowa o prawidłowym, wyniki wskazują na poziom we krwi, który nie przekracza 5 mmol/L (190 mg/dL). Kiedy mowa o tzw. złym cholesterolu, w grę wchodzi mniej niż 2,6 mmol/L (100 mg/dL). Normy cholesterolu LDL i całkowitego są takie same u mężczyzn i kobiet.
Inaczej sytuacja przedstawia się biorąc pod lupę tzw. dobry cholesterol – HDL. We krwi u kobiet powinien on wynosić co najmniej 1,3 mmol/L (50 mg/dL), natomiast u mężczyzn – 1 mmol/L (40 mg/dL).
Co pomaga na obniżenie cholesterolu?
W obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi bardzo pomocne są codzienne, dobre nawyki. W praktyce mowa między innymi o unikaniu produktów, które są bogate w tłuszcze nasycone. Należą do nich m.in. fast-foody, smażone potrawy, jak również przetworzona żywność. Przygotowując dania, które znajdują się w Twoim jadłospisie, staraj się stawiać na duszenie, gotowanie na parze, jak również pieczenie. Pomocne będą również naturalne suplementy na obniżenie cholesterolu, jako uzupełnienie zdrowej i zbilansowanej diety. Wśród nich, wysokiej klasy, pochodzący od dobrego producenta tran. Dostarcza on cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Znakomicie sprawdzi się w tej roli także m.in. oliwa wysokopolifenolowa – bogata w składniki, które chronią lipidy przed stresem oksydacyjnym.
Na drodze do utrzymania cholesterolu w ryzach stoi także rezygnacja z używek – zwłaszcza alkoholu i papierosów. Nie zapominaj również o regularnej aktywności fizycznej, która m.in. jest pomocna w utrzymaniu prawidłowej wagi. Pamiętaj – nadwaga znacznie przyczynia się do podwyższenia poziomu LDL we krwi.
Jak obniżyć poziom cholesterolu – postaw na odpowiednią dietę
Aby obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu warto wprowadzić do jadłospisu tłuste ryby morskie (m.in. łosoś, śledź i makrela). Te są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Nie można zapominać także o obecności w diecie warzyw i owoców. Ważne są ponadto oleje roślinne – bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym oliwa z oliwek extra virgin. Nie bagatelizuj roli pełnoziarnistych produktów zbożowych.
Unikaj natomiast produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, izomery trans kwasów tłuszczowych, a ponadto węglowodanów prostych. Mowa między innymi o słodkich napojach, daniach typu instant i fast-food, serkach topionych, słonych przekąskach, tłustych gatunkach mięs, oleju palmowym, czy też margarynach w kostce.
Artykuł sponsorowany